Het waargebeurde verhaal achter Snow, de kleine held van de hei!

Kinderboek-Snow-de-kleine-held-van-de-hei
Bordercollie Snow is een wel héél bijzondere hond. Zonder het zelf te beseffen heeft ze een hoofdrol gespeeld in de bouw van een prachtige schaapskooi bij het Haaksbergerveen. Na jarenvan behelpen en onzekerheid is een lang gekoesterde wens van de Stichting Schaapskudde Haaksbergen (SSH) in vervulling gegaan. Toen schrijver/illustrator Rose van der Lof het aangrijpende verhaal hoorde dacht ze gelijk ‘dit is een boek!’. Zondagmiddag 23 juni presenteert ze ‘Snow, de kleine held van de hei’. In de schaapskooi natuurlijk, tegelijk met de opening van het educatieve centrum. Want het staat er allemaal mede dankzij Snow. Het (voor)lees prentenboek is een gezamenlijk initiatief van uitgeverij Rosefairytales en de SSH. Een verhaal op rijm dat de waargebeurde elementen bevat. Een boek dat kinderen zélf kunnen lezen, maar dat zich ook leent om voorgelezen te worden. Dit kader gaf de stichting mee aan Rose van der Lof die verder de vrije hand had. Ze schreef en tekende een uniek boek met een directe link naar de Haaksbergse schaapskudde.

Download hier de pdf met het hele verhaal achter Snow en de schaapskooi

De ingrediënten…
In het waargebeurde relaas komt de stichting Han Bevan – via Snow en herder Ans Klomberg – in contact met de SSH en stelt vervolgens de middelen beschikbaar om de schaapskooi en nu het educatieve centrum te realiseren. Dat wapenfeit heeft Rose van der Lof uitgediept met de avontuurlijke belevenissen van Snow in het Haaksbergerveen. Ze voegde een vleugje romantiek toe, wat fantasie, tikje ondeugendheid, kneuterigheid en wat spanning. En maakte het af met vriendschap, warmte en – niet onbelangrijk – humor. Een smeuïg verhaal dat raakt in allerlei opzichten. Weetjes over de schapen heeft ze verwerkt in het prentenboek. En op twee pagina’s belicht ze het wondere dieren- en plantenleven van Haaksbergerveen. Ook typische met uitsterven bedreigde thema’s van weleer heeft ze vastgelegd in dit boek. Zoals de dametjes van de bridgeclub. Of de boer die met een elastiekje zijn broek bij elkaar houdt. En niet te vergeten het hutje op de hei, bewoond door herderin Deetje.

Over Snow
Bordercolliepup Snow heeft het goed bij haar eerste baasje, maar blijkt er niet op haar plek. Ze wil drijven, want dat zit in haar natuur. Of het nou de eenden bij de vijver zijn, de kinderen bij de bakker, of de deftige dametjes van de bridgeclub. Snow is pas tevreden als ze op een kluitje staan. Ze krijgt een nieuw thuis, bij een herderin en haar schaapskudde. Daar is Snow helemaal thuis. Hoewel ze als stadse hond (met gekamde haren) door de stoere plattelandshonden toch wel als buitenbeentje wordt gezien. Nadat ze het lam Brammetje heeft gered uit de klauwen van een wolf maken de andere kuddehonden een diepe buiging voor haar. Omdat het boek op rijm is geschreven, wordt het vanzelf leuk, ook al ben je niet zo’n verteller. Bovendien kunnen kinderen makkelijk meedoen.

Inspiratie
Om extra inspiratie op te doen sprak Rose van der Lof met Elise Lauwaars-Ruijsch van Dugteren, secretaris van de stichting Han Bevan. En met herder Ans Klomberg die Snow een nieuw thuis gaf als schapenhond. Natuurlijk was er ook een ontmoeting met Snow zelf. “Het is echte verhaal hierachter is zó mooi. Dat móet verteld worden. Snow heeft heel wat teweeg gebracht. Zo’n hond gaat een plekje in je hart veroveren. Bij mij in elk geval wel. En hopelijk door het boek bij heel veel mensen”, laat Rose van der Lof weten. Overigens is de officiële historie van de totstandkoming van de schaapskooi, dankzij de stichting Han Bevan, als inlegvel toegevoegd aan het boek.

Deze website maakt gebruik van cookies om de website te laten functioneren en te verbeteren.